Morotsbröd i ny tappning

Då var det dags att fylla på brödförrådet igen. Denna gången blev det morotsbröd men bakat på Finax lågprotein mjölmix. Förra gången använde jag Carlshamns bageriets mjölmix.
 
Jag gjorde en sats deg och hällde ut den i en oljad långpanna istället, Det var jättesmidigt.
Det färdiga resultatet blev såhär. 
Efter att brödet vilat invirat i handdukar i kylen över natten skar jag upp det i fyrkantiga bitar.
Det blir  smidigt att styckfrysa för att ta upp vid behov.Då går heller inget bröd till spillo för att det blir torrt.
Kan även berätta att detta brödet blev luftigare och godare än den förra omgången.
 
 

Diverse tips

Jösses vad dagarna går fort. Hade tänkt få till ett inlägg redan igår men tiden rann iväg.
När jag skulle äta min kvällsmacka igår så hade tyvärr det som var kvar av min morotslimpa blivit ganska torrt och trist. Men jag experimenterade lite och skar lite tjockare skivor som jag sen stoppade i brödrosten. Resultatet blev kalasbra. Med smör och honung på smakade brödet som nybakt nästan.  En stor kopp te till blev pricken över i.

Jag har hittat lite appar som kan underlätta vardagen lite:
Celiakiförbundet har en app som heter ingredienslexikon där kan du söka på ämnen som står i matvarans innehållsförteckning och få veta om den innehåller gluten,laktos,mjölk eller soja.
Du kan även lägga in din personliga allergiprofil så kommer det röda kryss jämte det ämnet du inte tål.

Appen gluten free bakery är en receptbok med bara brödrecept. Jag har ännu inte testat något bröd från den. Appen kostar några kronor men är betydligt billigare än en kokbok.

På Lördag ska jag fira min pappas födelsedag och eftersom det bara är jag i min familj som har matallergi så erbjöd jag mig  att baka en tårta att ta med. Jag kommer givetvis försöka fotografera hela förloppet så jag kan lägga upp det här sedan.
Jag tänkte testa en från appen Cook& bake gluten free. Denna app är en receptbok av Jessica Frej och Malin Blohm som bara finns som app. De var med i tv 4 nyhetsmorgon och pratade om den. Tydligen har den en massa smarta funktioner om du laddar ner den i en Ipad.

Sov gott

Tekakor

Testade att baka dessa Tekakor igår. de blev såå goda så jag gjorde omedelbart en ny omgång. Dubbelt så mycket. I receptet står allt angivet i gram istället för dl och msk. När jag gjorde första omgången så passade jag på att måtta upp för att göra en måttomvandling. I andra omgången bakade jag efter dl och msk istället. Märkte då att det var svårt att få till rätt mängd eftersom de olika mjölsorterna packar sig olika mycket.
Om du väljer att använda viktangivelsen kan du ställa bunken på vågen och nolla den mellan varje ingrediens eller så häller du upp i olika skålar.
Jag testade mina färdigbakade bröd på tre vänner samt familjen. Alla blev förvånade över hur luftiga och lätta de var. De fick högsta betyg hittills.

Nackdelen med dessa bröd är att de ska jäsa i tre timmar. Jag gjorde degen på morgonen och kunde smaka på eftermiddagen. De är också väldigt kletiga att baka ut men kletigheten gör att de inte blir så torra.

Receptet finns med i boken  Nytt bröd-baka gott utan gluten av Jessica Frej. Jag hittade det även påwww.recept.nu

Antal portioner: 8
Ingredienser
Glutenfria tekakor12 g jäst 500 g mjölk 20 g olja 20 g sirap 100 g glutenfritt havremjöl 140 g bovetemjöl 1 tsk salt 2 krm brödkryddor 20 g fiberhusk olja till utbakning
 
Jag använde mig av rapsolja då det ger bröden en mer gyllenbrun ton.

Gör så här

1. Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn deg.
2. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i cirka 3 timmar.
3. Olja in händerna och bänken väl.
4. Skär degen i 8 bitar, rulla till bollar.
5. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem. Nagga om du vill.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Låt tekakorna vila på plåten i cirka 30 minuter. 
8. Grädda i 15 minuter.
9. Låt svalna helt innan du skär i dem.
 
Degen är mer en tjock smet när den är färdig. Ganska rinnig alltså.
När degen har jäst i tre timmar är den lite tjockare men fortfarande väldigt kletig. Därför krävs mycket olja på händerna vid utbakningen. Alternativt kan kanske två skedar fungera för att klicka ut smeten men det har jag inte testat ännu.
 
Såhär ser det ut när jag har klickat ut smeten på plåten. 
Såhär ser de ut när de är färdiga.
 
Lycka till

Morotsbröd

För några dagar sedan gav jag mig på att baka gluten och laktosfritt morotsbröd. Receptet hittade jag på www.recept. nu. Jag bytte ut mjölprodukterna till ett laktosfritt alternativ. Den mörka sirapen ersatte jag med ljus sirap på grund av maltextraktet i den mörka sirapen.
Brödet var väldigt lättbakat och min stora pojke som är 17 år åt flera skivor. Morötterna gjorde att brödet blev saftigare.
Så här i efterhand så har jag kommit på att det bästa är att skiva upp brödet innan det läggs i frysen. Då kan jag enkelt ta det antalet skivor jag vill ha och värma i mikron. Brödet smakar då som nybakat.

Här är receptet:

Glutenfri morotslimpa

Antal portioner: 2 bröd
Ingredienser
50g jästt 6 dl vatten 50 g rumsvarmt smör 1 dl mörk matbrödssirap 2 tsk salt 1 tsk stött anis 1 tsk stött fänkål 2 dl a-fil 1 stor, grovriven morot (200 g) 1 paket glutenfri mjölmix 2 2-litersformar
 

Gör så här

1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen. Fördela degen i två smorda 2-litersformar. Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
3. Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formarna. Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.
 
Så här blev det färdiga resultatet:
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

Nytt försök

Nu gör jag ett nytt försök med att blogga. Gjorde ett försök för några år sen men de blev liksom aldrig riktigt bra. Jag tror att problemet var att jag aldrig hade något riktigt bra skäl till att blogga.
Men det har jag nu!!
Jag har under ca 12 års tid varit laktosintolerant. För 12 år sedan fanns det inte så mycket laktosfria alternativ som var goda så då löste jag problemet med att ta en Lactrazetablett till varje måltid. Det kom att visa sig senare att det går att bli immun mot dem om man tar tabletterna för ofta.

Med tiden så har jag även blivit glutenintolerant men dum som jag var så tog jag aldrig diagnosen på riktigt allvar. Jag åt glutenfritt ett tag tills magen var i balans, sen åt jag som vanligt tills magen kraschade. Efter att hållit på så i några år så blev jag gravid. Mirakulöst nog så tålde jag både laktos och gluten under hela min graviditet. Då allergierna från början uppkom till följd av två kejsarsnitt (läkarens åsikt) så tänkte jag att det nu var slut på mat allergier för min del.
Tyvärr visade det sig att så inte var fallet. Och nu är min gluten intolerans värre än någonsin. Efter att ha slitit i tre veckor med allergianpassad kost så gör jag en liten miss och äter en chokladboll och blir akut illamående samt får en fruktansvärd migrän. Efter att legat och känt mig magsjuk i två timmar så blir jag mirakulöst återställd efter att den jädra chokladbollen kommit upp.

Då bestämde jag mig för att verkligen ta det här med allergikosten på allvar. Jag har bestämt mig för att hitta/ baka/laga goda och välsmakande allergivänliga bröd, kakor, tårtor och maträtter. Jag vill inte behöva köpa dyra tråkiga torra brödlimpor och kakor för att jag inte tål innehållet i allt det goda. På orten där jag bor är det nästan omöjligt att köpa hämtmat om man inte tål gluten och laktos. Det är också väldigt svårt att ta en spontanfika på stan med nära och kära.
Ta idag som ett exempel. Min man hade hoppat över middagen då han var ute på jobb och på vägen hem beställde han en kebabtallrik. Kryddblandningen på köttet innehåller gluten och dressingen innehåller laktos. kvar blir stripsen och salladen, inte så kul :-/
Här på bloggen kommer ni alltså kunna hitta tips på gluten och laktosfri mat. Jag ska försöka lägga ut bilder på hela processen om jag bakar och hittar jag bra hjälpmedel så kommer jag att tipsa om dom här.
eftersom jag är ganska ny på detta så är det fritt fram att komma med tips om ni har några bra idéer.

Det kan säkert trilla in lite annat på bloggen också ;-)

sihawi.blogg.se

Stickprov ur livet och tips på recept och saker som kan som kan bidra till livets goda för oss som inte tål gluten och laktos.

RSS 2.0