Morotsbröd
För några dagar sedan gav jag mig på att baka gluten och laktosfritt morotsbröd. Receptet hittade jag på www.recept. nu. Jag bytte ut mjölprodukterna till ett laktosfritt alternativ. Den mörka sirapen ersatte jag med ljus sirap på grund av maltextraktet i den mörka sirapen.
Brödet var väldigt lättbakat och min stora pojke som är 17 år åt flera skivor. Morötterna gjorde att brödet blev saftigare.
Så här i efterhand så har jag kommit på att det bästa är att skiva upp brödet innan det läggs i frysen. Då kan jag enkelt ta det antalet skivor jag vill ha och värma i mikron. Brödet smakar då som nybakat.
Här är receptet:
Brödet var väldigt lättbakat och min stora pojke som är 17 år åt flera skivor. Morötterna gjorde att brödet blev saftigare.
Så här i efterhand så har jag kommit på att det bästa är att skiva upp brödet innan det läggs i frysen. Då kan jag enkelt ta det antalet skivor jag vill ha och värma i mikron. Brödet smakar då som nybakat.
Här är receptet:
Glutenfri morotslimpa
Antal portioner: 2 bröd
Ingredienser
50g jästt 6 dl vatten 50 g rumsvarmt smör 1 dl mörk matbrödssirap 2 tsk salt 1 tsk stött anis 1 tsk stött fänkål 2 dl a-fil 1 stor, grovriven morot (200 g) 1 paket glutenfri mjölmix 2 2-litersformar
Gör så här
1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen. Fördela degen i två smorda 2-litersformar. Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
3. Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formarna. Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.
Så här blev det färdiga resultatet:
Kommentarer
Trackback